درخواست اصلاح

قرقیزستان

از دانشنامه ویکیدا

قرقیزستان با نام رسمی جمهوری قرقیزستان (به قرقیزی: Кыргыз Республикасы) کشوری محصور در خشکی در آسیای مرکزی است که در رشته‌کوه های تیان شان و پامیر واقع شده است. بیشکک پایتخت و بزرگترین شهر این کشور است. قرقیزستان از شمال با قزاقستان، از غرب با ازبکستان، از جنوب با تاجیکستان و از شرق و جنوب شرقی با چین همسایه است. قرقیزها اکثریت جمعیت 7 میلیون نفری کشور را تشکیل می‌دهند و پس از آن اقلیت‌های قابل توجهی از ازبک‌ها و روس‌ها قرار دارند.

پرچم قرقیزستان
پرچم قرقیزستان
موقعیت قرقیزستان
موقعیت قرقیزستان
اطلاعات کشور
نام کامل: جمهوری قرقیزستان
پایتخت: بیشکک
زبان(های) رسمی: قرقیزی (رسمی)، روسی
دین(ها): اسلام 90% مسیحیت 7%
حکومت: جمهوری پارلمانی
مساحت: 200,105 کیلومتر مربع (هشتاد و پنجم)
جمعیت: 7,037,590 نفر (2023) (صد و دوازدهم)
شاخص توسعه انسانی: 0.701 (صد و هفدهم)
واحد پول: سوم قرقیزستان
منطقه زمانی: یوتی‌سی 6+
پیش‌شماره تلفنی: 996+
کد ایزو ۳۱۶۶: KG
دامنه سطح‌بالا: kg.

تاریخ قرقیزستان فرهنگ‌ها و امپراتوری‌های مختلفی را شامل می‌شود. اگرچه قرقیزستان از نظر جغرافیایی به دلیل وجود مناطق کوهستانی منزوی شده، اما در تقاطع چندین تمدن بزرگ در بخشی از جاده ابریشم و سایر مسیرهای تجاری قرار داشته است.

در سال 1876، قرقیزستان بخشی از امپراتوری روسیه شد و در سال 1936، جمهوری سوسیالیستی شوروی قرقیزستان برای تبدیل شدن به جمهوری تشکیل دهنده اتحاد جماهیر شوروی تشکیل شد. به دنبال اصلاحات دموکراتیک میخائیل گورباچف در اتحاد جماهیر شوروی، در سال 1990، عسکر آقایف، نامزد هوادار استقلال، به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد. در 31 اوت 1991، قرقیزستان استقلال خود را از اتحاد جماهیر شوروی اعلام کرد و یک دولت دموکراتیک تأسیس شد. قرقیزستان پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 به عنوان یک دولت ملی به حاکمیت خود دست یافت.

قرقیزستان عضو کشورهای مشترک‌المنافع، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، سازمان پیمان امنیت جمعی، سازمان همکاری شانگهای، سازمان همکاری اسلامی، سازمان امنیت و همکاری اروپا، سازمان دولت‌های ترک، سازمان بین‌المللی فرهنگ ترکی و سازمان ملل است.

این کشور در حال توسعه در رتبه 118 در شاخص توسعه انسانی قرار دارد و پس از همسایه تاجیکستان، دومین کشور فقیر در آسیای مرکزی است. اقتصاد در حال گذار قرقیزستان به شدت به ذخایر طلا، زغال سنگ و اورانیوم وابسته است.